Back

About us

Multimedia

Lika - Karlovac, "Harmonija prirode i tradicije"

 


 

Velebit

Ovo su snimke Velebita od Svetog Brda preko Vaganskog vrha do Dabarskih kukova. Snimci su nadogradjeni sa Zavizanom i dijelom Premuzićeve staze, kao i snimcima Rossijeve kolibe. Snimci obuhvaćaju Sveto brdo, Vaganski vrh, Budakovo brdo, Bačić kuk, Velinac, Ljubičko brdo, Kizu, Zavizan, Premuzićeva staza i Rossijevu kolibu. Ove snimke se stalno nadograđuju.
 


 

Cerovačke špilje

Cerovačke špilje u Hrvatskoj su najveće i najzanimljivije, četiri kilometra jugozapadno od Gračaca, na sjeverno istočnoj padini velebitskog brda Crnopac (1403 m), u južnom dijelu Parka prirode Velebit. Otkrivene su prilikom izgradnje Ličke pruge 1924. godine, a otkrio ih je graditelj pruge Nikola Turkalj. Ime su dobile po željezničkoj postaji Cerovac. Ove su pećine jedno od najvećih nalazišta pecinskog medvjeda u Hrvatskoj, a pronađene su fosilne čovječije kosti i brončana sjekira. Dužina pećina iznosi 3.800 m, a čitavog sustava 4 kilometra. Gornja pećina duga je 1200 m, a Donja 2400 m. Između njih nalazi se znatno manja, Srednja pećina. Prosječna je temperatura u špiljama 11°C.
 Zavratnica

Uvala je dugačka oko 900 m, a široka 50 - 150 m. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. god proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981.god sastavni je dio Parka prirode Velebit.Početkom prošlog stoljeća napravljeno je šetalište i terase u samom središtu zaljeva da bi se spriječilo daljnje propadanje. Za zaustavljanje rada bujica, posadili su se u suhozidu, na kaskadama i terasama, čempresi, alpski bor, smokva, crnika i drugo drveće.Iako oskudna tlom, Zavratnica je stanište 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih.


 

 


Nikola Tesla - Momorijalni centar, Smiljan

 

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu otvoren je 10. srpnja 2006. godine povodom obilježavanja 150 godina rođenja Nikole Tesle.
 


Jezero Kruščica

Vožnja čamcem od Kaluđerovca do brane 
 


Gospić

Grad Gospić, grad u središnjem dijelu Like, smješten na ocjeditoj zaravni uz rijeku Novčicu. Prostire se na površini od 967 km2, dimenzija cca 42 km u smjeru jugoistok-sjeverozapad i cca 33 km u pravcu sjeveroistok-jugozapad.
 


Premužićeva staza

Proteže se od Zavižana do Baških Oštarija u dužini od 57 kilometara. Staza je građena 1930 - 1933.g. Kvalitetom gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza se smatra remekdjelom graditeljstva.
 


Ribolov

Svake godine SRU Lika organizira takmičenje lova ribe na plovak.
 

Find your adventure