Back

Poziv na edukaciju za Vodiča - interpretatora baštine

Edukacija je namijenjena svima koji u svom radu predstavljaju kulturnu i/ili prirodnu baštinu posjetiteljima, a osobito turističkim vodičima, muzejskim djelatnicima, djelatnicima u parkovima prirode, vlasnicima OPG-ova. Svladavanje komunikacijskih vještina za interpretaciju baštine također može biti dobrodošla i svima onima koji na bilo koji način donose odluke o kulturno-turističkim proizvodima tijekom svog rada: djelatnicima turističkih zajednica, ustanova i tvrtki aktivnih u kulturno-turističkom sektoru i svih drugih dionika u turizmu.

Edukacija se održava prema certificiranom programu udruženja Interpret Europe – European Association for Heritage Interpretation, i usmjerena je na razvijanje dodatnih vještina i podizanje kvalitete rada interpretatora baštine. Ova edukacija nije zamjena za licencu za turističkog vodiča.

Tečaj je vrlo intenzivan. Traje 40 sati, a program je podijeljen na pet dana. Za one koji se odluče priključiti obvezna je 100% prisutnost za dobivanje potvrde o sudjelovanju, te članstvo u udruzi Interpret Europe za certificiranje od strane udruge Interpret Europe na kraju edukacije i svih izvršenih obveza.

Datumi održavanja tečaja: 06., 07.  i 13. , 14. i 15. svibnja od 9 do 18h.

Mjesto održavanja:  KIC Gospić

Broj polaznika: minimalno 8, maksimalno 16 polaznika

Trajanje: dnevno ukupno 9 sati, u što je uključena pauza za ručak u trajanju od 1 h

Program: Uvjet za pristupanje edukaciji je članstvo u udruzi Interpret Europe. Za to će polaznici prije početka programa dobiti link na registraciju te upute kako se registrirati i ostvariti popust za prvu godinu članstva (umjesto 40 EUR -plaća se iznos od 20 EUR). U pet dana edukacije polaznici se trebaju pripremiti za rad u zatvorenom i za rad na otvorenom prostoru. Za dobivanje potvrde o sudjelovanju, kao i za mogućnost certificiranja na kraju izvršenih obveza nužna je 100% prisutnost na edukaciji. Uz navedeno, polaznici su dužni položiti pisani test 4. dana edukacije, usmeni 5. dana edukacije (sastoji se od kratkog interpretacijskog govora i izlaganja konstruktivne kritike). Ukoliko je ovaj dio uspješno obavljen, polaznici nakon završenog tečaja mogu pristupiti izradi pisanog rada – zadaće. Za sve navedeno polaznici će dobiti pisane upute tijekom edukacije. Ukoliko je pisani rad pozitivno ocijenjen udruga Interpret Europe izdaje Certifikat o stjecanju titule CIG: Certified Interpretive Guide tj Certificirani Vodič – Interpretator baštine.

Svi oni koji žele biti certificirani od strane udruge Interpret Europe trebaju se učlaniti u udrugu. Jednogodišnja članarina iznosi 40 EUR, uz mogućnost plaćanja 20 EUR u prvoj godini članstva.

Ishod edukacije:

Program je usmjeren na podizanje kvalitete rada interpretatora baštine putem razvijanja dodatnih vještina, radi čega se preporučuje onima koji već imaju iskustva u radu s baštinom. Program je osobito usmjerena na pretvaranje kulturne i prirodne, materijalne i nematerijalne baštine u iskustva iz prve ruke (povezivanje s baštinskim fenomenom i osobni doživljaj), interpretacijski alati koji se svladavaju nude puteve do dubljeg značenja i izazivaju odjek u sudionicima.  Tehnike koje polaznici svladavaju omogućuju im kreiranje vlastitih tematskih interpretacija nakon završetka tečaja.

Uvjeti sudjelovanja:

O udruzi Interpret Europe: Interpret Europe je Međunarodno udruženje za interpretaciju baštine. Udruga je osnovana 2010. godine s ciljem poticanja izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji materijalne i nematerijalne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Kroz svoje aktivnosti Udruga potiče širenje znanja i vještina, razmjenu ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine. Danas ima više od 1200 članova u 56 zemalja Europe i svijeta.

Voditelj edukacije: Trenerica je Samia Zitouni, licencirana od strane Europske udruge za interpretaciju baštine - Interpret Europe. Dugogodišnji iskusni turistički djelatnik, turistički vodič i pratitelj, vlasnica obrta Netragom, piše i uređuje stranicu www.bestofzagreb. Zbog strasti prema istraživanju i interpretaciji uvijek spremna na nove pozitivne izazove. 16 godina profesionalne karijere u turizmu na pozicijama srednjeg menadžmenta s izvrsnim znanjem 3 strana jezika i tržišta (engleski, francuski i ruski). Licencirani je turistički vodič za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju na engleskom, francuskom i ruskom jeziku. Interpretator je baštine i trener vodiča - interpretatora baštine (CIG), certificiran od udruženja Interpret Europe.

Koje su to europske vrijednosti i narativi koji utječu na to kako stvaramo značenja i na koji način aktivno uključiti našu publiku kako i sama sudjelovala u interpretaciji baštine? Edukacija će vas upoznati s alatima i postupcima kojima kulturnu i prirodnu baštinu možemo približiti svim posjetiteljima. Naša uloga kao profesionalaca (kustosa, turističkih vodiča, rendžera u parkovima prirode i nacionalnim parkovima, svima onima koji nastupaju kao posrednici između nekog posjetitelja i kulturnog ili prirodnog dobra) omogućuje nam da budemo baš te osobe koje će baštinu oživjeti, a publici omogućiti njezino razumijevanje.

Europska baština je prava dragocjenost europskog projekta. Udruga Interpret Europe u svojem angažmanu za razvijanje zajedničkih europskih vrijednosti utemeljenih na zajedničkoj europskoj baštini razvila je niz edukativnih programa. Cilj je građane potaknuti i ohrabriti u interpretaciji baštine u kontekstu europskih zajedničkih vrijednosti radi zajedničke europske budućnosti.

Udruga je 2017. godine nagrađena za svoj rad „Angažiranje građana za europsku kulturnu baštinu“ što je članove udruge potaknulo na daljnji angažman potpore svima onima koji posjetiteljima omogućuju osobni doživljaj kulturne i prirodne baštine kako bi shvatili njezino dublje značenje.

Edukacija je besplatna za polaznike.

 

Svi zainteresirani trebaju se prijaviti na info@lickosenjska.com najkasnije do 25.travnja 2022.g.

Find your adventure