Povratak

Istražite regiju

UDBINA

Zanimljivosti

Park šuma Laudonov gaj -  nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Krbavskog polja kod sela Šalamunić. U parku se nalazi oko 600 hrastovih stabala, starih oko 250 godina. Ova šuma predstavlja povijesnu vrijednost i primjer je uspješnog pošumljavanja sa svrhom zaustavljanja živog pijeska. Za njen nastanak je zaslužan francuski vojskovođa Laudon, po kojem je šuma i dobila ime. 1960. godine je proglašena park – šumom.

Značajni krajobraz „Bijeli Potoci - Kamensko“ – proteže se na području općina Udbina (513 ha) i Donji Lapac (700 ha). Osim što su zaštićeni kao značajni krajobraz, Odlukom Sabora Bijeli Potoci – Kamensko proglašeni su i spomen područjem. Park prirode „Lička Plješevica“- proteže se na području općina Donji Lapac, Plitvička jezera, Udbina i Gračac. Na području općine Udbina površina parka iznosi 220 km².

Lička Plješevica - proteže se na području općina Donji Lapac, Plitvička jezera, Udbina i Gračac. Na području općine Udbina površina parka iznosi 220 km².

Ornitološki rezervat Gola Plješevica – gnjezdilišta velikog tetrijeba

Ornitološki rezervat Sokolovača – klisure i gnjezdilišta surog orla i sivog sokola

Crkva hrvatskih mučenika je najveća crkva na Udbini i hrvatsko nacionalno svetište.
Crkva je svečano otvorena 11. rujna2010.godine. Svake druge subote u rujnu, odnosno i svake zadnje subote u kolovozu ovo mjesto posjeti mnoštvo vjernika, a uz središnje misno slavlje održava se i niz drugih vjerskih i kulturnih programa te veliki sajam.

 

Pronađite svoju avanturu