Povratak

Mreža Nikola Tesla

“Nikola Tesla Network” internacionalna je kulturno-turistička ruta koja prati život i stvaralaštvo Nikole Tesle, jednog od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih znanstvenika i izumitelja.
Ruta započinje u Teslinom rodnom Smiljanu u Hrvatskoj, a povezuje mjesta i države u kojima je ovaj genij svjetskog glasa djelovao i ostavio traga.
Na ruti se uz Smiljan, nalaze i Gospić i Karlovac kao mjesta Teslina primarnog obrazovanja, Zagreb kao grad kojem je Tesla ponudio elektrifikaciju, Skradin u kojem je smještena prva europska hidroelektrana, Ozalj kao mjesto najstarije hrvatske kontinentalne hidroelektrane, Šibenik kao prvi grad u svijetu koji je dobio izmjeničnu struju za svoja postrojenja, ali i Graz, Prag, Budimpešta, Maribor, Pariz i Strasbourg, gradovi u kojima se Tesla školovao i imao prve poslove i izume. Tu su svakako i Sjedinjene Američke Države, gdje je Tesla postao znanstvenik svjetskog glasa.
Prepoznajući važnost europskih kulturnih ruta i njihov potencijal za razvoj gospodarstva, kulture, turizma i društvenih vrijednosti, Hrvatska kao domovina Nikole Tesle je pokrenula međunarodni projekt kulturne rute „Nikola Tesla Network“.
Svečano potpisivanje Sporazuma/ Protokola o suradnji upriličeno je povodom Teslinog 163-eg rođendana 09. srpnja 2019. u njegovom rodnom mjestu Smiljanu.
Uz razvoj rute povezane su brojne aktivnosti poput gospodarskih, turističkih, kulturnih i sl. Nedvojbeno je kako će ruta dati doprinos i omogućiti svakom pojedinačnom sudioniku i partneru da razvija i promovira svoje poduzetničke i ostale aktivnosti.
 
Više na web stranici: https://nikolatesla-network.eu/
Pronađite svoju avanturu