Povratak

Nacionalni parkovi

Plitvička jezera - rezervat biosfere

Čudo prirode dugo oko desetak ­kilometara nalazi se u brdovitom području između Male Kapele i Ličke Plješivice na putu iz unutrašnjosti prema Dalmaciji. Neponovljivi sraz vode i krša pod zaštitom je UNESCO-a kao Nacionalni park još od 1979. g.
Vražji vrt, kako je prozvan po ­legendi, nastao je u davna vremena za vrijeme velike suše. Narod se uporno molio za kap vode, a Crna kraljica koja je čula molitve uslišila ih je i poslala kišu koja je danima padala dok nije natopila zemlju i stvorila jezera.
U čarobnom zelenilu vode, jezerskog bilja i drveća niže se šesnaest ­srebrnih, kristalno modrozelenih, bisernih jezera. Vodom ih pune mnoge rijeke i potoci, a međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i slapovima. Taloženjem kalcijeva karbonata iz protočne vode, uz posredovanje posebnih vrsta algi i mahovine, nastaje šupljikava vrsta kamena - sedra. Taj talog oblaže kamenje na obali i na dnu jezera te daje vodi posebnu boju i iskričavu ljepotu.
Stvaranje slapova je biodinamički proces koji je i prvorazredna ­atrakcija i iznimno zanimljiv, znanstveni fenomen. Uz jezera ima i dodatnih atrakcija: dvadesetak ­spilja, mnogobrojne vrste ptica i divljači, kune bjelice i zlatice, srne, medvjedi, vukovi, divlje svinje, ­divlje mačke, a nađeni su i ostaci pretpovijesnih boravišta.
U najatraktivniji dio Nacionalnog parka (Gornja i Donja jezera) može se ući kroz dva ulaza. Osim obilaska pješice po izgrađenoj mreži drvenih mostića, razgledavanje jezera moguće je i turističkim vlakom ili brodom.
Postoji nekoliko uređenih staza ­kojima se može doći do atraktivnih mjesta za panoramsko ­razgledavanje Plitvičkih jezera i okolice. Jedna od njih vodi do vrha Oštri Medvjeđak (889 m) s kojeg vidik seže do Ličke Plješivice, doline Une i Korane, a druga Tupi Medvjeđak (868 m), odakle je impresivan pogled na 6 najvećih ­jezera, Ličku Plješivicu i Malu Kapelu. Sve informacije o stazama mogu se dobiti u info-centru na ulazu.
Plitvička jezera su za posjetitelje otvorena tijekom cijele godine. Lov, ribolov i kupanje u jezerima nisu dozvoljeni. Na području Nacionalnog parka smještaj je u nekoliko većih hotela te u kampu kapaciteta 550 kamp jedinica ili u 47 ”bungalova”. U okolici također ­postoji mogućnost privatnog smještaja u sobama i apartmanima.

Pronađite svoju avanturu