Povratak

Upoznajte regiju

Geografija

Županija se sastoji od dvije, po svemu različite prostorne cjeline: kontinentalne ličko - gorske i primorske podgorsko - otočne.
Glavninu Ličko-senjske županije čini prirodna zavala s nizom polja presječenih rijekama ponornicama, planinom Velebit u kontinentalnom dijelu te na moru dio otoka Paga. Među mnogim prirodnim ljepotama ističe se jedna od najljepših i najviših hrvatskih planina - Velebit, s brojnim endemskim vrstama, koja u klimatskom smislu štiti od ­prodora hladne, kontinentalne klime na Jadran.
Mozaičan krajolik s raznovrsnim prirodnim i kulturno-povijesnim sadržajima rezultat je utjecaja Mediterana s jedne, i kontinentalne Europe s druge strane.
Prema broju i raznovrsnosti zaštićenih prirodnih objekata i lokaliteta Županiji pripada jedno od vodećih, a po njihovu udjelu u ukupnoj površini, apsolutno vodeće mjesto među hrvatskim županijama (2.368 km2 ili 58% površine svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj). Među njima središnje mjesto imaju Nacionalni park „Plitvička jezera“, Nacionalni park „Paklenica“ i Nacionalni park „Sjeverni Velebit“ te „Park prirode Velebit“.

Pronađite svoju avanturu